Jdi na obsah Jdi na menu
 


Význam řezu

15. 3. 2011

 

VÝZNAM ŘEZU OVOCNÝCH DŘEVIN
 
     Často se buď z neznalosti věci nebo z přílišné horlivosti, stromům řezem spíš škodí než prospívá. Zapomíná se, že řez je výkonem pomocným, se kterým musíme zacházet s rozmyslem a stále mít na paměti jeho účel – zkrátka musíme vědět, proč ovocné stromy řežeme.
    
     Nejefektivnějším způsobem pěstování je ten, který respektuje požadavky rostlin a biologické zákonitosti jejich vývoje.
 
Co je třeba si uvědomit pro správné pochopení zásad řezu a tvarování?
 
- řezem rostlinu tvarujeme
- řez je prostředek k dosažení dostatečného množství kvalitního ovoce, nikoliv cíle                 
- řez je jenom součástí mnoha agrotechnických opatření a není samospasitelný
- řežeme pro budoucí plodnost
- ke každému stromu či keři je třeba přistupovat z hlediska jeho indivuduální potřeby 
- každá ovocná dřevina ( a nejen ta ) podléhá biologickým zákonitostem stárnutí a tomu je nutné řez přizpůsobit
- musíme vědět, proč řežeme, čeho tím chceme dosáhnout a předpokládat, jak bude strom na řez reagovat.
 
     Koruna se postupně začne měnit. Zahušťují se okrajové a vyholují vnitřní části koruny. Snižuje se kvalita ovoce a plodnost se postupně stěhuje k obvodu koruny. U jádrovin se objevuje střídavá plodnost. Všemu lze předcházet včasným tvarováním koruny.
 
Řez je velice rázné opatření a chyby se obtížně napravují. Opravit špatně tvarovanou korunu trvá obvykle několik let.
 
Vypracování správného systému řezu se neobejde bez znalostí jednotlivých orgánů ovocného stromu, jejich funkcí a vzájemné závislosti. Nejdůležitější je mít jasnou představu o účelu řezu, který však není po celou dobu existence ovocného stromu stále stejný. Všeobecně lze u řezu stanovit následně uvedené zásady.
- vytvarovat pevnou kostru koruny stromu
- zajistit dostatečný přístup světla do všech částí koruny
- udržet fyziologickou rovnováhu mezi růstem a plodností.
- dosáhnout každoročních optimálních sklizní kvalitního ovoce.                                                                                          
 
Racionální řez předpokládá i určité znalosti z biologie a morfologie stromu ve vztahu k řezu a tvarování koruny.
 
 

Literatura: Jan Kadlec – Řez ovocných stromů a keřů

 

 

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA